Przykładowe Menu

Dieta SPORT

I dzień:
śniadanie: Jajecznica z koperkiem i wędzonym łososiem na rukoli z cząstkami pomidora z olejem lnianym, sok pomidorowy
II śniadanie: Proteinowy koktajl z pęczaka z paseczkami suszonej moreli
obiad: Grillowana pierś drobiowa w curry z koperkowym ryżem, pomidorem suszonym i kiszonką
podwieczorek: Kasza owsiana z leczo drobiowo – paprykowo – bakłażanowym
kolacja: Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami

II dzień:
śniadanie: Jajko Mollet we wiórkach awokado z surówką z rzodkiewki, rukoli, cukinii i kawałkami grillowanego bekonu, sok buraczany.
II śniadanie: Proteinowy koktajl z wieloziarnistymi płatkami i orzechami
obiad: Makaron razowy z mięsem mielonym drobiowym z przecierem pomidorowym i surówką z kiszonek, banan
podwieczorek: Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami i kurczakiem
kolacja: Ryż z tuńczykiem i oliwkami w ziarnach słonecznika i dyni w musie z czerwonej fasoli

III dzień:
śniadanie: Twarożek z mango + sałatka z pomidora i ogórka kiszonego w oleju kokosowym z chia z waflem ryżowym, sok pomarańczowy świeżo wyciskany.
II śniadanie: Proteinowy koktajl z kaszą jaglana i morelą suszoną
obiad: Pierś drobiowa gotowana na parze w kolorowym pieprzu w kaparach z pieczonymi frytkami w tymianku i kiszonką, śliwki
podwieczorek: Łosoś pieczony z mixem brokułowo – marchewkowym i kaszą pęczak
kolacja: Cukinia z ryżem i mielonym mięsem drobiowym w musie z pomidora i papryki

IV dzień:
śniadanie: Pasta z wędzonej makreli i twarogu z ogórkiem kiszonym i waflem ryżowym, sok marchewkowy.
II śniadanie: Proteinowy koktajl z płatkami ryżowymi , mango i migdałami
obiad: Pieczona pierś z indyka w kurkumie z ryżem basmati i kiszonką, jabłko
podwieczorek: Grillowana pierś drobiowa w curry z kalafiorem w ziarnach dyni i kaszą gryczaną
kolacja: Soczewica z suszonymi pomidorami, kolorowa papryka i jajkiem

V dzień:
śniadanie: Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami na sałacie masłowej z chrupkim pieczywem , sok grejpfrutowy
II śniadanie: Koktajl proteinowy z pestkami dyni i amarantusem
obiad: Marokański kurczak z ryżem, gruszka
podwieczorek: Pieczony dorsz z musem pomidorowym, pieczone ziemniaki z parmezanem + łódeczki ogórka kiszonego w koperku z oliwą z oliwek
kolacja: Kasza gryczana z makrelą i bakłażanem

VI dzień:
śniadanie: Kokosowy omlet z suszonym pomidorem i parmezanem, sok warzywny z ziarnami
II śniadanie: Proteinowy koktajl z kakao i płatkami migdałowymi i płatkami ryżowymi
obiad: Pierś drobiowa z kasza jaglaną w plastrach suszonej moreli i warzywach z kiszonką, mango
podwieczorek: Łososiowo – brokułowe risotto
kolacja: Sałatka makaronowa z kurczakiem i ciecierzycą w oleju lnianym

VII dzień:
śniadanie: Jajko sadzone we wiórkach awokado z sałatka z pomidora w oleju lnianym, sok buraczany
II śniadanie: Proteinowy koktajl z płatkami ryżowymi i figami
obiad: Gulasz drobiowy z cukinią i czerwona papryką na kaszy jaglanej, brzoskwinia
podwieczorek: Pieczone ziemniaki w tymianku z łososiem wędzonym i oliwkami czarnymi
kolacja: Sałatka gryczana z oliwkami i pomidorem w paseczkach pieczonego indyka w kurkumie

Dieta standard

I dzień:
śniadanie: kuskus z marchewką, cukinią i kiełkami
II śniadanie: kolory tęczy
obiad: filet drobiowy w kukurydzianej panierce na ziemniaczanym musie z kalafiorem w uprażonych ziarnach słonecznika
podwieczorek: zupa krem z awokado z razowymi grzankami
kolacja: sałatka z czerwonej soczewicy z grillowanym kurczakiem w miodowo – musztardowym sosie winegret

II dzień:
śniadanie: kokosowe racuchy z brzoskwinią
II śniadanie: kremowa berlińska kartoflanka
obiad: dorsz na szpinaku w śliwkowym sosie
podwieczorek: sałatka z fetą
kolacja: drobiowy gulasz z cieciorką

III dzień:
śniadanie: jabłkowe curry z kurczaka z ryżem
II śniadanie: marokańska sałatka z pomarańczy z rzodkiewką
obiad: gołąbki drobiowe z ziemniakami w kremowym sosie pomidorowo – jogurtowym
podwieczorek: marchewkowo – kardamonowy krem z prażonymi płatkami migdałów w miodzie
kolacja: faszerowane pomidory na jarmużu

IV dzień:
śniadanie: płatki ryżowe z mlekiem kokosowym i cytrusami
II śniadanie: koktajl kokosowy z chia
obiad: bitki drobiowe w sosie śmietanowo – borowikowym z ziemniaczkami i łódeczkami ogórka konserwowego
podwieczorek: bakłażan na parze z czarnym sezamem i uprażonymi w miodzie pestkami słonecznika
kolacja: buraczkowe kotleciki z sosem pesto, na mixie sałat pomidorkiem koktajlowym i pumperniklem

V dzień:
śniadanie: krążki ryżowe z pastą z czerwonej fasoli i buraka w uprażonych ziarnach słonecznika
II śniadanie: smoothie czerwone z orzechami
obiad: grillowany stek z tuńczyka z zielonym kuskusem
podwieczorek: krem z bakłażana z mlekiem kokosowym i migdałami
kolacja: ciecierzyca z warzywami , orzechami z paseczkami smażonego tofu

VI dzień:
śniadanie: waniliowa kasza manna z karmelizowaną gruszką
II śniadanie: sojowe smoothie z sezamem
obiad: bakłażan zapiekany z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem greckim z surówką z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli
podwieczorek: krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli
kolacja: pieczarkowe kotlety w sosie jogurtowo – czosnkowym z pieczywkiem

VII dzień:
śniadanie: jajecznica z papryką i pieczywkiem razowym
II śniadanie: chrupiąca sałatka z selera naciowego
obiad: pieczone roladki z kurczaka z ziemniaczkami i marchewką
podwieczorek: kremowa zupa ogórkowa
kolacja: makaron razowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dieta bez glutenu i bez laktozy

I dzień:
śniadanie: kasza jaglana z marchewką, cukinią i kiełkami
II śniadanie: owocowy koktajl sojowy z migdałami
obiad: filet drobiowy w kukurydzianej panierce na ziemniaczanym musie z kalafiorem w uprażonych ziarnach słonecznika
podwieczorek: zupa krem z awokado z grzankami ryżowymi
kolacja: sałatka z czerwonej soczewicy z grillowanym kurczakiem w miodowo – malinowym sosie winegret

II dzień:
śniadanie: ryżowe racuchy z brzoskwinią
II śniadanie: krem ziemniaczany z dynią
obiad: dorsz na szpinaku w śliwkowym sosie
podwieczorek: sałatka warzywna z tofu
kolacja: drobiowy gulasz z cieciorką

III dzień:
śniadanie: jabłkowe curry z kurczaka z ryżem
II śniadanie: sałatka z pomarańczy z rzodkiewką w migdałach
obiad: gołąbki drobiowe z ziemniakami w kremowym sosie pomidorowo – porowym
podwieczorek: marchewkowo – kardamonowy krem z żurawiną
kolacja: faszerowane pomidory na jarmużu

IV dzień:
śniadanie: płatki ryżowe z mlekiem kokosowym i cytrusami
II śniadanie: koktajl migdałowy z chia
obiad: bitki drobiowe w sosie chrzanowo – borowikowym z ziemniaczkami i łódeczkami ogórka kiszonego
podwieczorek: bakłażan na parze z czarnym sezamem i uprażonymi w miodzie pestkami słonecznika
kolacja: buraczkowe kotleciki z bazyliowym pesto, na mixie sałat z pomidorkiem koktajlowym i wafelkiem ryżowym

V dzień:
śniadanie: krążki ryżowe z pastą z czerwonej fasoli i buraka w uprażonych ziarnach słonecznika
II śniadanie: smoothie czerwone z orzechami
obiad: grillowany stek z tuńczyka z zielonym kuskusem
podwieczorek: krem z bakłażana z mlekiem kokosowym i migdałami
kolacja: ciecierzyca z warzywami , orzechami z paseczkami smażonego tofu

VI dzień:
śniadanie: waniliowa kasza kukurydziana z karmelizowaną gruszką
II śniadanie: sojowe smoothie z sezamem
obiad: bakłażan zapiekany z mięsem, kaszą gryczaną i surówką z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli
podwieczorek: krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli
kolacja: pieczarkowe kotlety w sosie miodowo – czosnkowym z chrupkim pieczywem kukurydzianym

VII dzień:
śniadanie: jajecznica z papryką i pieczywkiem bezglutenowym
II śniadanie: chrupiąca sałatka z selera naciowego
obiad: pieczone roladki z kurczaka z ziemniaczkami i marchewką
podwieczorek: kremowa zupa ogórkowa
kolacja: makaron ryżowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami